Interjú Kecskés Péter cégvezetővel

2022 ápr. 28.

A Digitop Kft. cégvezetőjét, Kecskés Pétert kérdeztük az ipari adatgyűjtésre specializálódott megoldásukról, és a legújabb fejlesztésükről, az OEEm Instantról.

Hogy kerül egy kis- és középvállalkozásokat támogató informatikai cég a legnagyobb termékgyártók termelő sorai közé?

A Digitop Kft. 20 éves fennállása alatt mindig is a leghatékonyabb és legmodernebb megoldásokat próbáltuk nyújtani az eleinte kis- és közepes vállalati célpiacon. Ez a gondos odafigyelés segített szerintem abban, hogy közel 17 évvel ezelőtt felkeresett a soproni székhelyű Swedwood gyártó részlege. Emlékszem a napra, amikor egy megbeszélés folyamán felmerült az akkor sokaknál aktuális nagyvállalati probléma a gyártástechnológia területén. Ez volt az első pont, amikor csapatunk elindult az ipari adatgyűjtés kihívásokkal teli útján, és szembesültünk, hogy mennyire fontos a gyártósorok teljeskörű, digitalizált monitorozása. A több mint három éves időszak fektette le az OEEm alapjait és így kerültünk be a nagyipari világba.

 

Mennyire van létjogosultsága OEEm Instantnak a piacon az IPAR 4.0 idején? Nem késő ezzel előjönni? Én azt gondolnám, hogy már le van fedve a piac, hisz mindenki mér mindent.

Kezdeném az utolsó gondolatoddal, amit meg is cáfolnék, mert általában az a trend, hogy a gyártó vállalat külső késztetésére jönnek létre egyedi mérési megoldások, amelyek tény, hogy a mérést szolgálják, de majdhogynem egyik sem működik átlátható egységesített rendszerben – ami természetesen nehezíti az adatok feldolgozását.

Ezek mellett az ipari vállalatok döntéshozói a költségek mértékére hivatkozva, sokszor hónapokig húzódó nehézkes döntései is a „házon belüli” irányba mozdítják az ipari adatgyűjtési megoldásokat. Természetesen ez a hozzáállás is kezd megváltozni, hiszen több hazai és nemzetközi nagy gyártó vállalat is használja már az OEEm megoldását. A mostani fejlesztésünk, az OEEm Instant, pedig a letisztultsága miatt egyedülálló, amit nem csak rendszerben lehet bevezetni, így a beruházás éppen csak akkora költséget emészt fel, amekkora a gép bevezetéshez szükséges, és ettől függetlenül is központosított adatgyűjtést tesz lehetővé.

 

Mikor tudatosult a csapatban, hogy ezt a kisebb termelő vállalatoknak is lehet biztosítani?

Tulajdonképpen akkor, amikor a nagy rendszerünk bevezetése túl nagy terhet rótt gazdaságilag azokra a kisvállalkozásokra, akik komolyan érdeklődnek a rendszerünk iránt. Elcsépelt marketing szövegnek tűnhet, de a csapatunk tényleg segíteni szeretne a digitalizációban a kis- és középvállalkozásoknak. Nem hiába hatékonyság az egyik kulcs szavunk.

 

Miben más a kis- és közepes vállalatokat célzó OEEm Instant a nagyobb testvérétől?

Alapjaiban ugyanaz a motor hajtja, csak egyszerűsítettünk a működési módján és a bevezetés mikéntjén. Az OEEm Enterprise nagyobb és komplexebb, emiatt több funkcionalitást biztosít. Az Instant a nagy testvér kis- és közepes gyártókat célzó funkcióit hagytuk bekapcsolva, amik a tapasztalataink szerint fontosabbak – ilyen a rugalmas adatelérés, és ezért a felhő alapú adattárolás is, amit szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően tárolunk a felhőben futó Digitop Adatközpontjában.

 

Mekkora kell legyen egy vállalkozás, aminek megéri már az OEEm Instant bevezetése?

Akár már egy gyártó géppel rendelkező vállalat is bevezetheti. Sőt! Minél hamarabb válik természetessé egy gyártónak az adatok kezelése, annál hatékonyabban tud fejlődni a vállalkozás. Ilyen kisebb vállalkozások lehetnek kisebb szériát gyártó vállalkozások, akár borászatok.

 

A bemutatkozótokban kiemeltétek a gördülékeny beüzemelést. Mesélsz nekem róla, hogy ez hogyan is tud ilyen bonyolult rendszernél működni?

Alapvetően ugyanúgy, mint bármilyen más rendszer bevezetésénél, itt is végig kell gondolni, hogy milyen adatokhoz szeretnénk hozzájutni. Az adatok feldolgozását a felhőben futó online konfigurátorral könnyen el lehet végezni, majd a rendszerbeállításokat egy gombnyomással a gyártó gépekhez rendelt adatgyűjtőkre ki lehet küldeni.

 

Bárhonnan és bármikor elérhetőek a termelés adatai? Tényleg real-time?

Igen, real-time!

 

Köszönjük, hogy válaszoltál a kérdéseinkre!

Digitop Informatika Kft.

Adószám: 12855687-2-08

9400 Sopron
Ipar körút 6.

Értékesítés

Telefon

+36 (99) 799-690

Email

sales@oeem.eu

Technikai ügyfélszolgálat

Telefon

+36 (99) 799-691

Email

helpdesk@oeem.eu

Közösségi média

Facebook

/oeem.eu

LinkedIn

/digitop-informatika