Kijelzés és ütemtartás

2022 ápr. 08.

Egy nemzetközi gumi gyártó cég egyik üzemében a gyártósorok helyi elrendezéséből fakadóan ütköztek komoly problémába. Az üzemi folyamatok kialakítása során egy gépkezelőre 6 gép felügyelete jutott. A nehézséget az okozta, hogy a 6 gép két különböző gyártósoron helyezkedett el. A munkafolyamat a hosszú sütési idők miatt lehetővé tette, hogy a kezelő párhuzamosan 6 gépet üzemeltessen. A probléma viszont az volt, hogy a sütési idő visszaszámlálója csak úgy volt látható, ha a dolgozó közvetlenül a gépig elsétált, és a PLC kijelzőjéről leolvasta a hátralévő időt. Ez nagyon sok felesleges sétát és nehézkes ütemezést eredményezett. Hiszen, ha a dolgozó mondjuk látta, hogy a gép, ami mellett áll elkészül a sütéssel fél percen belül, akkor már nem sétált át a másik géphez, hanem megvárta, míg végez. Közben előfordult, hogy a másik soron is végzett már egy másik gép, ami azt jelentette, hogy a szerszám kinyitott és hűlni kezdett. Ez egyben jelentős energia pazarlást is jelentett, hiszen a kihűlt szerszámot újabb energia bevonásával kellett ismét felfűteni.

Fent leírt problémára egy olyan megoldást szállítottunk, mely növelte a gépek teljesítményét a helyes ütemtartás miatt, és egyben jelentős energiát spórolt a gyáregységnek a felesleges újra fűtések elmaradásával.
Minden gyártógépbe elhelyeztünk egy-egy adatgyűjtőt, mely 3 jelet küld egy központi adatfeldolgozóba:

gyártási ciklus kezdete

sütési idő kezdete

sütés vége

A gyártósorok végére egy fali kijelzőt helyeztünk, mely egyszerre a gyártósoron lévő 6 gép adatait mutatja. A kijelzőn egyértelműen látható a 6 gép visszaszámlálójának állása, melyről a gépkezelő azonnal látja, hogy melyik az a gép, ami legkorábban fog végezni.
A rendszert kiegészítettük fényjelzéssel is. Minden gépre elhelyeztünk egy lámpát, mely a szerszám nyitásakor elkezd villogni, így a gépkezelő, ha egy adott soron éppen dolgozik és hamarosan végezni fog, még a gyártósor végéig sem kell elsétálnia, mert ha felnéz, rögtön látja, hogy időközben végzett-e már egy másik gépe a sütéssel.

Digitop Informatika Kft.

Adószám: 12855687-2-08

9400 Sopron
Ipar körút 6.

Értékesítés

Telefon

+36 (99) 799-690

Email

sales@oeem.eu

Technikai ügyfélszolgálat

Telefon

+36 (99) 799-691

Email

helpdesk@oeem.eu

Közösségi média

Facebook

/oeem.eu

LinkedIn

/digitop-informatika