Dolgozói norma vs. Selejtes termék

Dolgozói norma vs. Selejtes termék

Vissza

Dolgozói norma vs. selejtes termék

Egy gumisütő üzemben arra lettek figyelmesek, hogy megugrott a selejtes darabok száma. A körülmények azonban „látszólag” nem változtak. Az alapanyag minőségében kifogást nem találtak, a gép minden alkatrészét rendben találták, a gyártási folyamaton nem módosítottak.

Mi lehet az oka a sok selejtes terméknek?

A gyártógépre telepítettük az OEEm ipari adatgyűjtő rendszert, mely valós idejű adatokat rögzít a ciklus időről (start-stop), a sütési időről, valamint a gyártás során mért nyomás és hőmérséklet értékekről.

Az adatelemzést követően

Kiderült, hogy a műszakok közepén a sütési idők rövidebbek, így a gép nem tudta az előírásnak megfelelően legyártani a terméket. A sütési időt a gép oldalára szerelt gombbal lehet állítani, mely a gépkezelő számára könnyen elérhető.

144-813.jpg

Norma változás

Fontos információ, hogy a selejtes darabok számának megemelkedése előtt tért át a cég a dolgozók norma alapú kifizetésére. Ennek tudatában a művezető hamar rájött, hogy a dolgozók annak érdekében, hogy emelni tudják a műszakban legyártott darabok számát lerövidítették a sütési időt. Így viszont selejtes terméket kezdtek gyártani.

4-982.jpg

Konklúzió

Mivel az ellenőrzések során mindig az előírásnak megfelelő sütési időre volt állítva a gép, így az OEEm rendszer bevezetése nélkül vélhetően nem derült volna fény a selejtes termékek gyártásának okára. Az OEEm rendszer által szolgáltatott adatok továbbá kiváló alapját képezték az ösztönző bérezésnek. 

Előző Következő

Én is ilyet akarok!

Ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cser Gábor

Cser Gábor

OEEm - Műszaki Igazgató

+36 (99) 799-690
Türelem...
Oldal tetejére