Hatékonyságnövelés mesterfokon

Hatékonyságnövelés mesterfokon

Vissza

Egy bútoripari gyártó cég azzal a ténnyel szembesült, hogy bizonyos gyártógépeinek a termelékenysége a lejelentett 80%-hoz képest jelentős eltérést mutat.

Az eredményt kizárólag a papír alapon gyűjtött gépi ciklus időkből, termelési adatokból és a mérnöki számításokból merítették. Mikor megkérdezték a művezetőket, hogy ez hogyan lehetséges, mindig volt valamilyen magyarázat, ami rajtuk kívül álló okokra hivatkozott (pl.: nem érkezett meg időben a nyersanyag, gépkarbantartás, szerszámtörés, áramszünet).

A cég menedzsmentje nem elégedett meg az adatok hitelességével. Olyan megoldást szerettek volna találni, mely egyértelműen tisztázza a helyzetet, és nem ad lehetőséget a felelősség áthárítására.

Az igény felismerése

Arra jutottak, hogy egy olyan mérőrendszerre lenne szükségük, mely a valós időket és a tényleges adatokat mutatja, dolgozói torzítások nélkül. Pontosan összeállították, hogy melyik gépről milyen termelési adatokra lenne szükségük ahhoz, hogy a kívánt célt elérjék. Ezen adatok kinyerésére kerestek fel minket, mint fejlesztő csapatot, hogy mind hardver mind szoftver tekintetében szállítsunk nekik megoldást.

Megvalósítás

A pontos igények feltérképezése után világossá vált, hogy közvetlenül a gépekből szükséges adatokat (start-stop, ciklusidő) gyűjtenünk. Ugyanakkor meg kell adni a lehetőséget a gépkezelőnek, hogy az állások esetén rögtön reagálni tudjon, és indokolhassa az állásidőt. Tehát egy olyan megoldás szükséges, mely kapcsolatban van a gép vezérlésével és közben lehetőséget ad dolgozói interakcióra is. Ezen tények ismeretében döntöttünk egy operátor panel mellett, melyeket ipari adatgyűjtő egységekkel szereltünk fel.


Az adatgyűjtő egységek segítségével valós időben gyűjteni kezdtük, és adatbázisba rendeztük a tényleges gépi ciklus start és ciklus stop időket. A rendszerben egy zárt felületen lehetőséget adtunk termékek, rendelések, gépcsoportok, gépek, állásindokok felvételére és ezek paraméterezésére.

oeem-ipari-informatika-digitop-kft-7-112.jpg

Valós idejű adatok

Az operátor paneleken a dolgozók valós időben (másodperc alapon) láthatták az adott gyártó gépre vonatkozóan a következő adatokat:

- gyártott termék neve

- rendelt mennyiség

- legyártott mennyiség

- aktuális ciklusidő

- ütemtartás (előírt és a gépi ciklusidő %-os eltérése).

Állásindok kezelés

Ha a termelőgép megállt és a következő darab nem érkezett meg az előre definiált időn belül, felugrott egy állásindok ablak, melyben a gépkezelőnek ki kellett választani az állás tényleges okát.

Szembetűnő eredmény a termelésben

Az OEEm ipari adatgyűjtő rendszerrel sikerült a gépek termelékenységét a 30 %-ról 60-70% fölé emelni.

Változás a dolgozói hozzáállásban

Nem csak a termelésben volt nagy a változás, hanem a dolgozói hozzáállásban is. Amikor felszereltük az operátor paneleket, de még nem kötöttük be az adatgyűjtőket, a termelés hatékonysága hirtelen több, mint 10 %-kal megugrott. Tehát az operátor panelek egyszerű kihelyezése (műszaki funkció nélkül) olyan pszichikai hatással volt a dolgozókra, mely a teljesítményük azonnali javulását eredményezte.

Előző Következő

Én is ilyet akarok!

Ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cser Gábor

Cser Gábor

OEEm - Műszaki Igazgató

+36 (99) 799-690
Türelem...
Oldal tetejére