Gyártásdigitalizáció egy komplett cégcsoportnál – mindössze 10 hónap alatt

Gyártásdigitalizáció egy komplett cégcsoportnál – mindössze 10 hónap alatt

Vissza

A Bonafarm Csoport 2023-ban gyártásdigitalizációs igénnyel keresett meg minket a következők alapján.


Problémák, amelyek megoldásra vártak:

- a lassú, papírlapú adatgyűjtés kiváltása, ezzel az információáramlás felgyorsítása,

- a rengeteg kézi adminisztráció és ezáltal a számtalan hibalehetőség kiiktatása,

- a termelésből származó pontatlan információk pontos, valós idejű adatokra cserélése.

A terv az volt, hogy bevezessenek egy digitalizált rendszert, kiváltva ezzel a papíralapú adatgyűjtést és a kézi feldolgozást pedig automatizált, gépi megoldásra cseréljék.

Elengedhetetlen volt, hogy az új rendszert integráljuk a már meglévő vállalatirányítási rendszerbe, hogy a gyártósorok hatékonyságát valós időben mérhessék.

Mire volt szükség ahhoz, hogy ez megvalósulhasson?

Az első és legfontosabb lépés volt részükről az igények pontos meghatározása, illetve a projektcsapat felállítása, akik az igény alapján elkészítették a dokumentációt. Ezt követően a tender kiírása következett, majd a nyertes, külsős csapat kiválasztása.

Így esett a választásuk a Digitop OEEm rendszerére.

A kiválasztás után, a munka megkezdése előtt, a következő kérdésekre kellett választ kapnunk:

- Mit gyártanak pontosan?

- Milyen körülmények között?

- Hogy néz ki a gyártási folyamat? - Mik a buktatók, az akadályok?

- Milyen speciális elvárások vannak?

Kulcsfontosságú tényezője volt a projektnek, hogy az élelmiszeriparban a kiépítés különleges odafigyelést igényel a higiéniai szempontok miatt.

Hogyan valósítottuk meg?

5 különböző élelmiszeri ágazat volt érintett: tejfeldolgozás, húságazat, húskészítmény-előállítás, baromfifeldolgozás, borászat. Összesen 10 telephelyen, megközelítőleg 200 mérési pontot helyeztünk el, 500 dolgozónak oktattuk a rendszerhasználatot, és erre mindösszesen 6 hónapunk volt a tendertől az éles indulásig.

A projekt során számos kihívással néztük szembe. Egy heterogén gépparkot kellett felkészítenünk egy komplex mérési rendszer fogadására, emellett ott voltak az infrastruktúra kiépítési feladatai is. A bevezetéshez szükséges volt minden gyártógép mellé felszerelni azokat az operátor állomásokat, amelyekről a gépet az OEEm rendszer segítségével irányítják a dolgozók.

A meglévő OEEm szoftverrendszert a kérések alapján a Bonafarm Csoportra kellett szabnunk, amely azt jelentette, hogy az alap rendszert sok-sok egyéb plusz funkcióval láttuk el.

A helyszíni telepítések során szükséges volt egy helyi hálózat kiépítése, amely adatgyűjtő szekrények telepítését és beüzemelését jelentette. Telepíteni kellett a számláló szenzorokat a gyártásba, illetve a már említett operátor paneleket és kijelzőket is, amelyeken nyomon követhető a gyártás.

A fizikai telepítés során számos feltételt kellett figyelembe vennünk, például az élelmiszeripari előírásokat, az anyaghasználatot és a tisztítás (mosás) elleni védelmet. 

A telepítés számokban:A telephelyek fizikai távolsága miatt közel 20.000 kilométert autóztunk Magyarországon, a bekötésekhez 55 kilométer vezetéket és 4,5 tonna rozsdamentes anyagot használtunk fel. 


Az éles indulást követően is heti szinten nyomon követjük a rendszer működését, folyamatosan egyeztetünk a projektcsapattal.

A Bonafarm Csoportnál telepített OEEm rendszer remek példa arra, hogy rugalmasan, személyre szabottan, határidőre, szállítjuk a legkorszerűbb gyártásdigitalizációs megoldást.
Előző

Én is ilyet akarok!

Ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cser Gábor

Cser Gábor

OEEm - Műszaki Igazgató

+36 (99) 799-690
Türelem...
Oldal tetejére