Dolgozói norma vs. Selejtes termék

2022 ápr. 08.

Egy gumisütő üzemben arra lettek figyelmesek, hogy megugrott a gyártott selejtes darabok száma. A körülmények „látszólag” nem változtak. Az alapanyag minőségében kifogást nem találtak, a gép minden alkatrészét rendben találták, a gyártási folyamaton nem módosítottak.

Akkor mégis mi lehet az oka az ilyen nagyszámú selejtes terméknek?

A gyártógépre bevezették az OEEm ipari adatgyűjtő rendszert, mely valós idejű adatokat rögzít a ciklus időről (start-stop), a sütési időről, valamint a gyártás során mért nyomás és hőmérséklet értékekről.

Az adatok elemzése után kiderült, hogy a műszakok közepén a sütési idők rövidebbek, így a gép nem tudta az előírásnak megfelelően legyártani a terméket. A sütési időt a gép oldalára szerelt gombbal lehet állítani, mely a gépkezelő számára könnyen elérhető.

Fontos információ, hogy a selejtes darabok számának megemelkedése előtt tért át a cég a dolgozók norma alapú kifizetésére. Ennek tudatában a művezető hamar rájött, hogy a dolgozók, annak érdekében, hogy emelni tudják a műszakban legyártott darabok számát lerövidítették a sütési időt. Így viszont selejtes terméket kezdtek gyártani.

Mivel az ellenőrzések során mindig az előírásnak megfelelő sütési időre volt állítva a gép, így az OEEm rendszer bevezetése nélkül vélhetően nem derült volna fény a selejtes termékek gyártásának okára.

Digitop Informatika Kft.

Adószám: 12855687-2-08

9400 Sopron
Ipar körút 6.

Értékesítés

Telefon

+36 (99) 799-690

Email

sales@oeem.eu

Technikai ügyfélszolgálat

Telefon

+36 (99) 799-691

Email

helpdesk@oeem.eu

Közösségi média

Facebook

/oeem.eu

LinkedIn

/digitop-informatika