Interjú Kecskés Péter cégvezetővel

Interjú Kecskés Péter cégvezetővel

Vissza

"Minél több mindennel találkozol, minél többször buksz el, az mind hozzátesz ahhoz, hogy sikeres legyél."

Cégalapítás, cégtörténet

2022-ben alakult a cég, 2012. óta vagyok ügyvezető. Az akkori célok azok voltak, hogy egy stabil üzemeltetési platformra helyezett üzletágat próbáljunk meg beindítani, sokkal jobban. 2014-re értük el azt a szintet, hogy a vállalat termelt annyi profitot, hogy visszavásárolhassuk teljes egészében az akkori tulajdonosoktól. Ez után egy ’restart’ következett, új horizont nyílt meg. Első sorban a gyártáskövető rendszer újragondolásával, illetve az informatikai support üzletág megújításával. Az akkori kis cég, mára egy 20 fős vállalattá nőtte ki magát, és vezető szerepet töltünk be a régióban, az adatgyűjtő rendszerünkkel pedig azóta nagy sikereket értünk el az elmúlt 12 évben.

Milyen sikerekről is beszélünk?

Tavaly végrehajtottuk az ország legnagyobb gyártásdigitalizációs projektjét a Bonafarm csoportnál, illetve az elmúlt három évben az épület automatizációs üzletágunkat hoztuk lére, amellyel 2022-ben az év Loxone projektjét nyertük el. Az informatikai üzemeltetés terén paradigmaváltáson mentünk át, és új technológiákkal dolgozunk, illetve megfelelünk a TISAX auditnak, ami az autógyártás területén egy nagyon komoly cybersecutrity-s megfelelőséget jelent.

Ipari informatikai előre lepések

Manapság számos előrelépés tapasztalható, mert eddig azt éreztük, hogy megelőztük a korunkat a gyártásdigitalizációs megoldásunkkal, mivel a cégek alapvetően nem voltak felkészülve arra, hogy a folyamataikat digitalizálják. Aztán mintegy 10 évet előre haladva az időben, felismerték ezek a cégek, hogy ezek nélkül a digitalizációs megoldások nélkül nem lehet korszerűen gyártani. Az OEEm rendszerünk azonban olyan alapvetéseknek felel meg, amik tökéletesen biztosítják a jelenlegi gyártástechnológiának a digitalizációs platformot.

Az ipari gyártás és az informatika területén való tevékenység során milyen változásokat tapasztaltál az üzleti környezetben az elmúlt években?

Az gondolom, hogy a mai világban alapvető fontosságú, hogy egy cégvezető megértse, hogy a digitalizációnak milyen lényeges következményei lehetnek. A gyártásdigitalizációban naprakészek tudunk lenni percre pontosan, az adott gyártás minden egyes paraméterével, hogy éppen milyen állapotú a termelékenység. Az informatikai területen pedig egyre nagyobb felelősség terheli a cégvezetőt, például a cyber security-s biztonság területén, mivel az Európai Unió is rengeteg erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy mindenkinél biztonságos legyen az informatikai rendszer, amit például a NIS2-es megfelelőséggel próbál rátolni az európai vállalkozásokra. Emiatt, mint informatikai támogató szervezet nagy felkészültséggel kell rendelkeznünk, és olyan technológiát kell megtanulnunk nekünk is, amik biztosítják ezeket a feltételeket. Fontos megjegyezni, hogy minket, mint szakembereket nagy felelősség terhel, hiszen, ha nem követjük a technológiát, megyünk utána, vagy akár megelőzzük egy lépéssel a biztonságtechnikát, akkor soha nem fogjuk tudni biztosítani azt, hogy az adott vállalkozások biztonságban tudják saját magukat, és az adataikat.

Milyen szerepet játszanak a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjai a cég stratégiájában, különös tekintettel az ipari gyártás területére?

Alapvetően az OEEm rendszerünkkel próbálunk egy standardot kialakítani, mert úgy gondoljuk, hogy akkor lehet valami igazán hatékony, ha azt mérik. A mi rendszerünkkel a mérés alapján lehet olyan következtetéseket levonni, ami a fenntarthatóság és a környezetvédelem irányába tereli a gyártócégeket, hiszen pontosan tudjuk azt, hogy mennyi energiával kell egy terméket legyártani, hogy lehet ezt optimalizálni, hogy kevesebb energiára legyen szükség a gyártáshoz, illetve a veszteségeket okozó területeket tudjuk azonosítani. Ez mind-mind ahhoz vezet, hogy sokkal fenntarthatóbb lesz a gyártásuk, és a környezetvédelem is megvalósul.

Milyen a jó cégvezető szerinted?

Ahhoz, hogy valaki jó cégvezető legyen, sok mindennek meg kell felelnie. Biztos, hogy rendszerben kell gondolkoznia, valamint hatalmas tapasztalattal kell rendelkeznie, és jól kell tudnia bánni az emberekkel. A stratégia alkotás megint egy olyan kitétel, ami ahhoz vezet, hogy valaki jó cégvezető legyen. Ezek összessége alkot egy olyan képet, ami ahhoz vezeti, hogy jól lássa el a feladatát. Itt nem pusztán arról van szó, hogy valaki cégvezető vagy nem, inkább csak az a lényeg, hogy mindig tegyük oda magunkat, arra koncentráljunk, hogy mi a célunk, és meghatározzuk az oda vezető utat, majd folyamatos visszacsatolásokkal ellenőrizzük, hogy jól jártunk-e el. Így biztosak lehetünk benne, hogy a vezetői pozíciót, tökéletesen látjuk el.

Ez a készségek, képességek örökölhetőek? Vagy megszerezhetőek?

Nem lehet ezeket örökölni, mindenképpen kell egy képesség, hogy ezek ’kinőjenek’ belőlünk, de minden, amiről eddig beszéltem, mind-mind olyan, amit ’felszedsz’ magadra. Minél több mindennel találkozol, minél többször buksz el, az mind hozzátesz ahhoz, hogy sikeres legyél. Nyilván a bukás inkább az induláskor legyen jellemző, hiszen abból lehet tapasztalatokat gyűjteni, és akkor tudsz felemelkedni. Amikor már tudod azonban, hogy hogyan működnek a dolgok, akkor számos tényező benne van a fejedben, úgymond párhuzamosan rengeteg dologra tudsz figyelni, és el tudod dönteni azt, hogy mi a helyes megoldás. Ami nagyon fontos, hogy delegálni tudjon az ember, megtalálja maga köré a megfelelő embereket, akikkel biztonsággal előre tud haladni.

Célok a jövőre nézve?

Személyes célok és gazdasági célok

Személyes célom

Személyes célom, hogy minél jobban fel tudjak építeni egy önműködő csapatot és ebben a csapatban szakértők kell, hogy legyenek és a lehető legjobb tudással kell bírjanak. Ha ez sikerül, akkor tulajdonképpen én, mint cégvezető, én, mint tanácsadó vagy szakember, felszabadulok az alól a napi teher alól, abból a forgószélből, amiben minden nap vagyunk. Azt gondolom, hogy akkor tudunk igazán jót alkotni, hogyha nincs nyomás alatt az ember. Tehát az egyik biztos cél, hogy sikeres csapatot tudjak építeni, majd az energiáimat másfelé tudjam fordítani.

Céggel kapcsolatos vízióm

A céggel kapcsolatos vízióm az, hogy tudjunk valami maradandót alkotni, illetve a piacon egyedülállóak tudjuk lenni szolgáltatásban, vagy akár a termékportfóliónkban. Első sorban ennek az eszköze az OEEm rendszer lesz. Az OEEm, mint saját gyermekünk, elhozza majd a magyar cégeknek és később az osztrák majd a német piacra is azt a megoldást, amivel a fenntartható gyártás és a környezettudatosság biztos célkeresztbe tud kerülni. Optimistán látom a jövőt, nem kell várnunk 5-10 évet a következő pár évben el fogjuk érni a céljainkat.

Következő
Oldal tetejére